Co udělá omezená výstavba s cenami novostaveb?

Omezená bytová výstavba brzdí pokles cen nových nemovitostí na českém trhu, a to podle nedávných výsledků Českého statistického úřadu.

Obsah článku

Dochází k poklesu výstavby bytů

Omezená bytová výstavba brzdí pokles cen nových nemovitostí na českém trhu, a to podle nedávných výsledků Českého statistického úřadu. V srpnu došlo k meziročnímu poklesu zahájené výstavby bytů o 23 procent a dokončených bytů o 22 procent. Hlavním důvodem tohoto poklesu je nízká výstavba v Praze a Středočeském kraji. Nižší poptávku způsobují vysoká inflace a objemy sjednaných hypotečních úvěrů, což vytváří nejistotu u investorů ohledně zahájení nových výstaveb.

Někteří odborníci vidí jako možné řešení kromě reformy povolovacích procesů také větší investice do regionů mimo Prahu a Středočeský kraj. Tím by mohly být využity původní objekty k přestavbám na bytové jednotky, což by urychlilo výstavbu, snížilo náklady na nové bydlení a přispělo k revitalizaci území.

Zvyšování cen je ovlivněno nejen inflací a úvěry, ale také cenou stavebních prací a materiálů. Aby se rezidenční výstavba obnovila, musely by ceny stavebních dodavatelů klesnout o 15 procent. Klesající povolení nových bytů v Praze způsobuje růst bytového deficitu a zhoršuje dostupnost bydlení.

Odborníci očekávají, že v následujících deseti letech ceny nemovitostí celosvětově porostou, ačkoliv tempo růstu bude na jednotlivých trzích odlišné. V Česku, zejména v Praze, by se mohly ceny zvýšit dvouciferně až o dvacet procent.

Situaci může změnit návrat poptávky poté, co se úrokové sazby vrátí na přijatelnou úroveň. Trendy jako migrace do měst, práce z domova a nedostatek pozemků pro výstavbu také ovlivní růst cen nemovitostí. Politiky a developery čeká výzva v zajištění dostupného bydlení pro občany s nižšími příjmy.

ZDROJ: e15.cz, novinkycz