Česká národní banka (ČNB) zvažuje změnu úrokových sazeb v reakci na aktuální ekonomický vývoj.

Jak uvedl guvernér ČNB Aleš Michl na Diskusním fóru ČNB, rozhodnutí ohledně úrokových sazeb bude záviset na nových datech, prognózách a aktuálních nejistotách.

Obsah článku

Guvernér Michl k úrokovým sazbám

Česká národní banka (ČNB) zvažuje změnu úrokových sazeb v reakci na aktuální ekonomický vývoj. Bankovní rada ČNB má před sebou dvě měnová zasedání do konce roku, a to 2. listopadu a 21. prosince. Jak uvedl guvernér ČNB Aleš Michl na Diskusním fóru ČNB, rozhodnutí ohledně úrokových sazeb bude záviset na nových datech, prognózách a aktuálních nejistotách.

Základní úroková sazba ČNB zůstává na sedmi procentech od června 2022. Analytici spekulují, že lepší než očekávaný vývoj inflace dává argumenty pro snížení úrokových sazeb ještě před koncem roku. Inflace v září vzrostla o 6,9 procenta, ale pokračuje v sestupném trendu.

Prognóza ČNB předpokládá dočasné zrychlení inflace ke konci roku, ale očekává se, že následující rok by měla klesat. Pro rok 2024 předpokládá ČNB průměrnou roční inflaci 2,1 procenta, což je dlouhodobý cíl centrální banky. Guvernér Michl zdůraznil, že rozhodnutí bankovní rady bude zohledňovat aktuální ekonomickou situaci, a závěr zasedání zůstává otevřený pro různé možnosti.

ZDROJ: patria.cz, seznam.cz